×

info telefon +385 1 46 10 225

All on 4

Potpuno bezubim pacijentima, koji su ostali bez svih zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti, preporuka je napraviti implantoprotetsko rješenje bezubosti.

Metoda ALL ON 4 u prijevodu bi značila sve na četiri implantata.

Opis zahvata

Gubitak zuba uzrokovan traumom, parodontitisom, vađenjem zuba ili starenjem može ozbiljno narušiti vaš izgled.

Neovisno o razlogu, izgubljeni zub mora se nadomjestiti, a terapija zubnim implantatima je dugotrajno, funkcionalno i estetsko rješenje koje podiže kvalitetu života, osigurava pravilan zagriz i predivan osmijeh.

Zubni implantati su umjetni nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi zamijenili korjenove zuba koji nedostaju.

Implantat u obliku vijka ugrađuje se u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja suprastruktura na implantatu na koju se zatim postavlja protetski rad u obliku metal keramičke krunice ili cirkon keramičke krunice..

Potpuno bezubim pacijentima, koji su ostali bez svih zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti, preporuka je napraviti implantoprotetsko rješenje bezubosti. Riječ je o protetskim radovima na 4 implantata (tzv. ALL ON 4) ili 6 implantata (tzv. ALL ON 6).

 
  

Što je ALL ON 4?

Metoda ALL ON 4 u prijevodu bi značila sve na četiri implantata. Riječ je o metodi izrade zubnog nadomjestka za bezubu gornju ili donju čeljust, koji je pričvršćen vijčanom vezom na 4 implantata. Točnije, ALL ON 4 predstavlja most koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata. Metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti.

Nakon ugradnje zubnih implantata slijedi izrada privremenog protetskog rada i isti se dan, nakon operacije, daje pacijentu. Pacijentu se nakon 3 mjeseca izrađuje trajni most. Naime, taj je period potreban za proces srastanja zubnog implantata s kosti čeljust, na kojima se izrađuje trajni rad.

 

 

All on 4

 

ŠTO JE ALL ON 6?

Kako i samo ime kaže, ALL ON 6 predstavlja fiksni protetski rad na 6 implantata. U pravilu, uvijek je bolje imati čim više nosača za protetski rad stoga je ova metoda odlično rješenje za bezube čeljusti. No treba imati na umu da u pojedinim situacijama, zbog male količine ili loše kvalitete kosti, postoji ograničen broj implantata koje je moguće postaviti.

 

All on 6

PREDNOSTI ALL ON 4 METODE:

 • Zubni implantati doživotno su rješenje
 • Protetski nadomjestak dugotrajno je rješenje (u prosjeku 10 godina)
 • Rekonstrukcija svih zuba jedne čeljusti na 4 implantata
 • Bez transplantacije kosti i dodatnih zahvata
 • Minimalno vrijeme oporavka
 • Vrhunska kvaliteta Straumann implantata koje koristimo u radu
 • Po potrebi, u jednom dolasku obavljaju se zahvati vađenja zuba i ugradnje implantata
 • Poboljšanje kvalitete života
 • Ugodnost prilikom jela (nema ispadanja proteze prilikom razgovora, žvakanja, kihanja)
 • Higijena (hrana ne upada ispod proteze)
 • Vraćanje prirodnog izgleda lica i izgubljene funkcije žvakanja

Kandidati

 • Pacijenti koji žele fiksni protetski rad, a izgubili su sve ili većinu svojih zuba
 • Pacijenti koji imaju potpunu mobilnu protezu duži niz godina
 • Pacijenti kod kojih je tijekom vremena došlo do teškog gubitka kosti, posebno u stražnjem dijelu čeljusti
 • Pacijenti koji imaju zube u jako lošem stanju i koji su predviđeni za vađenje
   

ALL ON 4 ili ALL ON 6 metoda najčešće je rješenje kod:

1) pacijenata koji već imaju bezubu čeljust i ne mogu nositi potpunu protezu (nadražaj na povraćanje, pomicanje proteze).-

2) pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad. U takvim slučajevima zubi se vade neposredno prije ugradnje implantata.

Napomena: Pacijentima koji nemaju dovoljnu količinu kosti za ALL ON 6, tj. most na 6 implantata koji je uvijek bolje rješenje, primjenjuje se metoda ALL ON 4.
 

Zahvat se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

 • Kod uznapredovale osteoporoze
 • Kod pacijenata s nekontroliranim dijabetesom
 • Kod pacijenata koji su unutar 6 mjeseci bili na terapiji zračenjem u području glave i vrata

Priprema

Za planiranje zahvata potreban je ortopan snimak i CBCT snimka čeljusti. Takva snimka omogućuje precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti.

Ako je potrebno, vade se preostali loši zubi, potrebna je i modelacija čeljusnog grebena. Tim zahvatom se nivelira razina čeljusne kosti što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima.

Tijek zahvata

Trajanje zahvata ovisi o broju implantata, stoga kirurg prije zahvata dogovora očekivano trajanje cijelog procesa. Zahvat se izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Dva implanata ugrađuju se okomito u središnji dio čeljusti, na poziciji dvojki, odnosno, tzv. sjekutića. Stražnji implantati se ugrađuju pod kutom od 45 stupnjeva, tako da implantat izlazi iz čeljusti u području drugog pretkutnjaka. Takvim zakošenim položajem implantata u čeljusti zaobilaze se kritična područja sa smanjenim volumenom kosti.
 

Izrada privremenog rada

Nakon ugradnje implantata spreman je privremeni rad, odnosno nadomjestak, koji je uključen u cijeli proces planiranja. Privremeni rad se izrađuje od akrilata i nosi se tri mjeseca, do izrade trajnog protetskog rješenja na implantatima.
 

Trajni protetski nadomjestak

Tri mjeseca nakon ugradnje implantata kreće se s izradom trajnog protetskog rješenja. To je razdoblje potrebno kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni rad se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebno je nekoliko radnih dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent i dalje nosi svoj privremeni rad tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.

Oporavak

Nakon ugradnje implantata pacijent uzima antibiotik prema preporuci stomatologa. 7 dana nakon ugradnje skidaju se šavovi. Nakon minimalno tri mjeseca provjerava se stabilnost implantata. Potom se stavlja nadogradnja, na implantat kojom oblikujemo zubno meso nakon čega slijedi izrada trajnog protetskog rada.Dok trajni protetski rad nije gotov, nosi se privremeni protetski rad.

Tijekom oporavka nema većih komplikacija te je pacijent u mogućnosti normalno funkcionirati čitavo vrijeme.

Mjere opreza

Budući da je most postavljen ALL ON 4 metodom jednokomadna konstrukcija gdje ne postoje razmaci između pojedinih zubi, most se čisti kao jedinstvena cjelina. Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i zbog toga se razlikuje od tehnika čišćenja prirodnih zubi.

Čisti se četkicom i zubnom pastom, a područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom o čemu više može porazgovarati s našim dentalnim stručnjacima. Zbog dezinfekcije usne šupljine, preporuka je jednom dnevnom korištenje vodice za ispiranje usta. Također, preporuka je korištenje oralnog tuša koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na zubno meso.

Na redovnoj godišnjoj kontroli, prema potrebi, most se može skinuti i napraviti profesionalno čišćenje. 

Cijena

Straumann implantati

Cijene zubnih implantata u našoj Poliklinici ovise o vrsti implantata koji se ugrađuju.

Dodatni kirurški zahvati mogu biti potrebni prije ugradnje implantata kako bi se osigurala dugotrajnost protetskog rješenja i implantata.

Kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se možete odlučiti. 

Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, naš stomatolog će vam preporučiti najbolju opciju.

Ako vas zanima više informacija, možete nas kontaktirati putem maila na info@bagatin.hr ili telefonski na 01/4610 225. 

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu, također su pokazale interes za ove usluge:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit
}

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Donji grad

Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.