×

info telefon +385 1 46 10 225

Endodoncija

Endodontska terapija provodi se kada dođe do patoloških procesa koji zahvaćaju zubni živac.

Jedan od najčešćih uzroka je karijes koji razara caklinu i dentin pri čemu zahvaća zubnu pulpu unutar endodontskog prostora.

Zubnu pulpu čini splet živčanih vlakana i krvnih žilica čija infekcija može uzrokovati upale kosti i razvoj "granuloma".

Cilj endodontskog liječenja zuba je spriječiti širenje infekcije te tako očuvati zub.

Opis zahvata

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem patoloških procesa pulpe.

Zubna pulpa se nalazi unutar endodontskog prostora zuba – pulpne komore koja se nalazi unutar krune zuba i korijenskih kanala koji se nalaze unutar korijena zuba. 

Sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva, koji igraju važnu ulogu u razvoju i održavanju vitalnosti zuba.

Endodontska terapija se provodi kada je karijes razorio zub -caklinu i dentin, te došao do pulpe.

Ako se zub s upalnim procesom ne liječi, dolazi do širenja upale na kost i stvaranja upalnog procesa oko vrha korijena, tj. razvoja granuloma.

Prioritet stomatologa Poliklinike Bagatin je liječiti i očuvati zub, no sama terapija zahtijeva strpljenje koje je neizostavno i kod endodontskog liječenja zuba.

Tretirani zub jednako je funkcionalan kao i vitalni zubi, a korijen se može koristiti za protetske nadomjestke (krunice i mostove).

Endodoncija

Kandidati

Kandidati su svi koji imaju jedan od navedenih simptoma:

  • pulsirajuća bol (izraženija po noći, osjećaj boli kao da „kuca srce“)
  • bol pri zagrizu
  • osjetljivost zuba na promjenu temperature
  • pojava otoka
  • gnojna fistula na vrhu korijena zuba vidljiva na rentgenskom snimku

Bol nije uvijek nužan simptom razvitka infekcije pulpe koja može dovesti do upale unutar kosti u području korijena zuba (granulom).

Nedetektirani i neliječeni granulom može mirovati ili rasti bez većih simptoma, dok se kod nekih pak očituje jakim bolovima s otokom što upućuje na akutni periapikalni proces.

Ako osjetite pojačanu osjetljivosti zuba, u razgovoru ćete s našim doktorima najbolje razjasniti postoji li potreba za endodontskom terapijom.

Tijek zahvata

Prije početka endodontske terapije potrebno je napraviti rendgensku snimku oboljelog zuba kako bi se doktori upoznali s anatomskim i morfološkim osobinama zuba te obilježjima patološkog procesa.

Sama terapija izvodi se pod lokalnom anestezijom kako bi sam postupak bio što bezbolniji i omogućio preciznost izvođenja.

Aplikacijom gumene plahtice osigurava se vrhunska izolacija zuba od bakterija iz sline i okolnog tkiva što je ključno za uspjeh terapije.

Endodontska terapija započinje uklanjanjem karijesom zahvaćenog zubnog tkiva, odstranjivanjem upaljene zubne pulpe te kemijskim i mehaničkim čišćenjem zubnog kanala s ciljem uklanjanja bakterija i inficiranog dentina (korak 1-3).

Endodoncija

Nakon što se kanal proširi i oblikuje, ispunjava se biokompatibilnim materijalom kako bi se spriječio prodor bakterija do vrška korijena zuba i nastanak ponovne infekcije.

Nakon toga pristupa se restauraciji krune zuba ispunom ili protetskim nadomjestkom (krunicom) kako bi se zub zaštitio od pucanja tijekom funkcije (korak 4).

Cijena

U suradnji s bankama, Poliklinika Bagatin osigurava mogućnost plaćanja na rate, ali i beskamatno plaćanje do određenog broja rata. 

Više o načinima plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Bagatin:

Besplatne online konzultacije s našim doktorima

Pošaljite upit

Obratite nam se s povjerenjem

telefonski na broj +385 1 46 10 225 ili prijavom na naš online obrazac!

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg sigurnog online obrasca.
Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Ostavite poruku

Odaberite datoteku

* Sve podatke koje nam ostavite putem obrasca čuvamo u najstrožoj tajnosti

Radno vrijeme

Green Gold Tower
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Donji grad

Pon - Pet 08:00 - 20:00h
Dioklecijan Hotel & Residence
Pon - Pet 08:00 - 20:00h

Naša web-stranica upotrebljava kolačiće kako bismo Vas zapamtili i razumjeli kako upotrebljavate našu web-stranicu. Ako se ne slažete s našom upotrebom kolačića, promijenite svoje preferencije u "postavkama kolačića". Ovdje možete pročitati više o kolačićima. U suprotnom, slažete se s upotrebom kolačića onako kako su trenutačno postavljeni.